Hitta din närmaste Babysimskola här!

Simma med ditt barn!

I Sverige har det funnits aktiviteter i vatten för små barn i organiserad form sedan 1979. Man började då ta emot ett par månader gamla babyar för att tidigt vänja dem vid vatten. Detta kallades ”spädbarnssimning” och bytte senare namn till ”babysim”.

Från början var fokus för detta en familjeaktivitet där både mamman och pappan kunde delta på lika villkor. ”Spädbarnssimning” skulle leda till vattenvana för att barnen senare skulle vara mer mottagliga för simundervisning. Aktiviteten bestod av lek och sång och samvaro med barn och föräldrar med en ledare som föreslog aktiviteter. Så småningom ändrades namnet till babysim. Numera finns många verksamheter som bedriver ”Baby-simskola”. De bedriver strukturerad simundervisning för barn från 3 månaders ålder och upp i åldrarna, i syfte att lära mycket små barn att kunna ta sig fram i vattnet och att rädda sig själva om en olycka skulle vara framme.

Under de drygt 30 år som gått har begreppet ”babysim” och ”simskola” utvecklats och förändrats. Dessutom har glappet emellan fyllts ut och kallats ”minisim”. På vissa ställen har det dessutom funnits något som kallats ”simlekis” och ”plask-och-lek”. Idag är det många begrepp som cirkulerar som betyder olika saker på olika ställen.

Ser man på simundervisningen internationellt så pratar man om simskola oavsett vilken ålder det handlar om och i de flesta länder som har avancerad simundervisning (t ex USA och Australien) börjar man mycket tidigt, under 1 års ålder. Crawl är det första simsättet i de flesta länderna.

Skillnad ”babysim” och ”baby-simskola”
Det finns fortfarande en del ”babysim” som bedrivs enligt den gamla skolan. De skiljer sig markant från de mer moderna och strukturerade ”baby-simskolorna”. Skillnaderna kan sammanfattas nedan:

  ”Traditionellt babysim” ”Baby-simskola”
Syfte Familjeaktivitet. Mysigt och roligt. Simundervisning. Motorisk utveckling.
Mål Rekreation. Att barnen ska kunna simma.
Struktur Ganska fritt bad med en handledare som startar och slutar och föreslår aktiviteter. Strukturerad undervisning med tydliga mål för kurs, lektion och övning.
Konsekvenser Vattenvana. Simkunnighet. Minskat antal drunkningstillbud